pátek 1. června 2012

Už lámeme sluneční paprsky

Určitě si řada z vás všimla na obrázcích v minulém příspěvku, že nad okny v jižní fasádě je zavěšený jakýsi dřevěný prvek, který cloní nad okny a není podepřen žádnými sloupky. Jedná se o objekt, který měl dát naší stavbě správný "švih"....no prostě být nejen funkční, ale zároveň i pěkný z architektonického hlediska. V úterý náš slunolam "přistál" jako ufo před jižní fasádou a musíme přiznat, že je fakt paráááádní. ?:-)

Jeho vyložení je cca 1,2 metr před okna a technicky je rozdělen na tři části. K domu je připeněn na ocelových prvcích, tzv. "žehličkách" v úrovni slunolamu a svrchu je zavěšen čtyřmi ocelovými táhly. Všechny tyto kotvící prvky procházejí skrze fasádu a jsou připevněny do dřevěných sloupků buď tvořených výměnou nebo přímo skeletem domu. Nebojte se, jsou tak "tenké", že nezpůsobí domu žádnou újmu s ohledem na tepelné mosty!
No a masivní modřínová konstrukce našeho zastínění je pak vzájemně sešroubována nerezovými svorníky.

Zatím jsme byli na stavbě vždy brzo ráno nebo pozdě večer, kdy sluneční paprsky dopadaly na dům rovnoběžně s tímto novým prvkem, takže jak hodně dobře bude stínit naše mega okna ještě vypozorováno nemáme :-P Ale už se těšíme na výhledy na budoucí "nejenjídelní" zahradu ;-)









Nám se líbí...a jaký je váš názor????

1 komentář:

  1. Dobrý den, Váš slunolam se mi hodně líbí, zvažuji něco podobného.
    Jak jste s ním po letech spokojeni?

    Stačí Vám hloubka vyložení 1,2 metru? Nedojde k oslunění interiéru?
    Jestli jsem dobře četl, dům máte natočen přímo na jih. Já budu mít otočen směr jiho-západ,
    tak asi budu muset mít slunolam o něco hlubší.

    Co v zimě, nedrží se na něm moc sněhu? Nevím, jak masivní bude potřeba.

    OdpovědětVymazat