pátek 8. června 2012

Páteční uklidnění.....doznívání kontrolního dne

Plni všech nových informací a hlavně na jejich základě vyvolaných otázek jsme ve středu večer jeli na obhlídku stavby. Největší šrumec probíhal ještě venku na dílně - řemeslníci zaklápěli střechu natřenými prkny. Určitě pak ještě k dílně napíšu víc a dám zase nějaké časosběrné foto, aby pěkně vyzněly jednotlivé fáze.

Vlastně jsme byli ještě docela překvapení, že po sedmé večerní ještě stavba "jela". No byli jsme samozřejmě rádi :-)...ale nejvíc jsme byli zvědaví, jak pokročili truhláři na schodišti. Po prvním dnu montování máme hotové nástupní rameno podél stěny s dolní koupelnou a umístěný sloupek zakončující první část zábradlí. Protože mám už i fotky ze čtvrtka, uvidíte, že jsme od té doby zatím moc nepokročili....odvozujeme z toho, že je potřeba některé části schodiště asi upravit přímo v truhlářské dílně, takže si pánové část schodů zase odvezli....no uvidíme dnes :-)

A jakže to s těmi schody vlastně bylo? V prováděcí dokumentaci ke stavbě máme schodiště, které se obtáčí kolem příčky rozdělující jej na nástupní a výstupní část (uvidíte na fotkách). Nechtěli jsme totiž mít schody umístěné přímo v prostoru, ale zároveň jsme "šetřením" na plochách chodeb přišli o rozdělení schodů a obývacího prostoru.....prostě nemáme mezi schody a obývákem dveře. Ale protože přijít o prostor pod schody není příliš efektivní, rozhodli jsme se o tuto plochu rozšířit pracovnu. Většina lidí má tento prostor také uzavřený a využívá jej jako kumbál nebo spíž.

pohled na nástupní rameno až po kosé stupně po prvním dni


No a abych se vrátila k projektu, v půdoryse prvního patra je příčka mezi schodišťovými rameny pěkně vykreslena, i okótováno bylo, ale zřejmě nedošlo k přesnému přenosu informací mezi truhláři. Včera jsem nelenila a podívala jsem se do výpisu výrobků - to je ta část projektu, v kterém jsou jasně dány výrobky truhlářské, klempířské, zámečnické..no prostě všechny doplňující informace pro kompletaci domu. No a v tomto výpise mají i naše schody svůj kód a pak taky popis v tabulce. A v tabulce se praví: materiál - dřevo masiv buk včetně zábradlí, po vnější straně pouze madlo, na vřeteni  v 1NP madlo na příčce, do 2NP zábradlí se svislým členěním, které pokračuje vodorovnou částí v patře. To znamená, že při chůzi z obýváku jsme měli mít dřevěná madýlka po obou stranách výstupního ramene až po osmý schod (tj. polovinu schodů), protože vlevo by byla ta příčka oddělující schody a pracovnu. Od této části pak schody zatáčí doleva podél severní stěny se schodišťovým oknem a pokračují vzhůru již kolem klasického sloupkového zábradlí vprostřed a madlem na stěně napravo......Uff, kdo jste dočetl až sem a nechápete, ani se vám nedivím :-)
Mělo to vypadat asi takto (omluvte špatnou kvalitu obrázku):

Ono se to fakt blbě opisuje... ale když to tedy shrnu: v projektu je to takto, se šířkou ramene 90 centimetrů....ale truhláři to přivezli na smontování s užším ramenem a také jako kdyby mezi rameny nebyla ta příčka (tudíž zábradlí je odspodu až nahoru). Takže teď se s tím musí nějak konstrukčně vypořádat. Když už jsme je s tím neposlali k šípku ;-) Kde došlo ke komunikačnímu šumu už nezjistíme, ale těšíme se, jak se nám po schodech bude pěkně chodit....z toho, co už je totiž namontované máme docela radost. No je to prostě masiv buk a kdykoli tam jsem, tak se hned chápu odřezků a čichám....vůně dřeva totiž nikdy neomrzí :-P

pohled ke schodům z pracovny


proti 1. dni jen dva stupně navíc

Pro dokreslení prací na domě/dílně přikládám pár fotek. V domě totiž probíhá tmelení a akrylátování, což z fotek moc nevyzní....tak snad ta dílna, na té je toho vídět opravdu dost oproti minule.


...a hle, jsem na fotce s dílnou....zprostředkovaně

vnitřek dílny s futry v příčce z Ytongu

čtvrteční tvůrčí chaos v obýváku

Tak uvidíme, jak "dozní" kontrolní den až do pondělí, kdy by měly být další věci hotovy a už by se měly dát dotáhnout sádrovláknité konstrukce k hotovým schodům.....dřevu zdar a pěkný víkend všem!!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat