sobota 31. března 2012

Blower Door test

V pátek dopoledne vypadalo vše na začátku na pěknou kovbojku - čekali jsme důležitou návštěvu s měřícím zařízením. Ošklivě foukalo a pršelo a my jsme stáli před domem a nemohli jsme najít ukrytý klíč, který si někam dává stavební firma :-)
Ještěže byla návštěva v tomto již zkušenější a také zdatněji využila svých sil - hlavně mentálních, protože jeden telefonát vše důležité odhalil.
Nastal totiž konenčně den B, den Blower door testu! A co to ten test je? Zasvěcení vědí, že tady se na papíře nic zaškrtávat nebude, a i známkové hodnocení by připadalo v úvahu v jiném případě. Tedy Blower Door test slouží k zjišťování vzduchotěsnosti nízkoenergetických a pasivních domů a k tomuto testu se používá speciální měřící zařízení. Dům musí být na měření náležitě připraven, utěsněn a musí být utěsněny všechny možné průniky vzduchu (jak uvidíte na fotkách, tak i naše prostupy pro vzduchotechniku byly náhle zaplněny nafouknutým balónkem).
A jaký je postup měření?

Do zárubně našich hlavních dveří byl rozepřen speciální rám. Tento rám zajistí těsnost po celém obvodu otvoru a umožní napnutí plachty, která zakryje prostor mezi rámem. V plachtě je otvor, ve kterém je tělo ventilátoru.
Následuje připojení sond, které při měření zjišťují venkovní a vnitřní tlak.
Pan Paleček pak zadal do měřícího zařízení základní informace o měřeném objektu - tedy našem pasivním domě jednoduché geometrie.
No a pak začalo samotné měření.

Ventilátor vháněl vzduch do měřeného prostoru (při standardním měřením je vyvozen postupně přetlak i podtlak). Po dosažení tlakového rozdílu 50 Pa byl po určitou dobu zjišťován objem vzduchu, který je třeba dodávat (odebírat) tak, aby tlakový rozdíl zůstal zachován. Současně se monitoruje venkovní i vnitřní tlak a teplota.
Měření je zakončeno opětovnou kontrolou teploty a tlaku a okamžitě generuje výsledky získané při měření.
Protože jsme při měření byly čtyři, byli jsme vyzváni k tipu na výslednou hodnotu...no chtěli jsme nejdřív donutit pana Marxe, aby dal první tip, ale nedal se umluvit a zvláštně se usmíval :-)
No tak to jsme své tipy položili trochu níž - cca na polovinu požadované hodnoty 0,6, tedy shodli jsme se asi na 0,32.
Parta řemeslníků, která na našem domě pracovala, je prý velmi zdatná, takže výsledky mívají pěkné...no ale co to je, pěkné, že?

No nebudu to napínat, máme pro nás krásný výsledek 0,21!!! Tato hodnota je definována výměnou vzduchu za tlakového rozdílu 50 Pa n50 a měla by být nejlépe < 0,6 h-1. Juch, je to za námi...pěkně jsme si v průběhu měření popovídali, následně při hledání "hnid" a nedodělků zanadávali a probrali zkušenosti a na závěr jsme se stavili na dobrém obědě zakončeném kávičkou se sladkou tečkou :-P Na fotkách uvidíte den předtím dokončenou hydroizolaci spodní stavby, balónkem utěsněné průchody skrze stěnu, dveře před montáží rámu s větrákem a dveře již osazené.




Žádné komentáře:

Okomentovat