čtvrtek 13. září 2012

Tepelné čerpadlo ZEMĚ - VODA


Tak se také dostáváme k tomu, proč vlastně pronásledujeme delší dobu všechny bagristy v okolí, aby nám vykopali speciální výkop, který nám zajistí v zimě teplo a v létě teplou vodu:-) Výkop je potřebný jako prostor pro zemní kolektor našeho tepelného čerpadla dolující to teplo z matičky země.
Tedy také trochu něco z technické stránky :-)



Výmluvný obrázek:
Naše tepelné čerpadlo funguje na výměně tepla mezi  zemí – vodou
Tepelné čerpadlo pracuje na principu uzavřeného chladicího okruhu velmi podobně jako chladnička. Teplo je na jedné straně odebíráno a na druhé předáváno. Chladnička odebírá teplo z vnitřního prostoru potravin a předává je kondenzátorem na své zadní straně do místnosti. Požadovaným efektem je snížení teploty ve vnitřním prostoru chladničky a ohřívání vzduchu v místnosti je nezbytným důsledkem. Tepelné čerpadlo místo potravin ochlazuje například venkovní vzduch, zemskou kůru nebo podzemní vodu. Teplo odebrané těmto zdrojům předává do topných systémů. Požadovaným efektem je právě zvýšení teploty.

Technický princip tepelného čerpadla
Tepelné čerpadlo obsahuje čtyři základní části chladícího okruhu: výparník, kompresor, kondenzátor a expanzní ventil. Teplo odebrané venkovnímu prostředí se ve výparníku předává pracovní látce (kapalnému chladivu) při relativně nízké teplotě. Zahřátím chladiva dojde k jeho odpaření a páry jsou následně stlačeny v kompresoru na vysoký tlak. Stlačené chladivo je přiváděno do kondenzátoru, kde při kondenzaci předává teplo do topné vody za vyšší teploty, než bylo teplo ve výparníku odebráno. V expanzním ventilu se cyklus uzavírá a dochází ke snížení tlaku chladiva na původní hodnotu ve výparníku. Tento cyklus se neustále opakuje.

Jaké máme přesně naše tepelné čerpadlo (TČ)?
Máme TČ o výkonu 3,1 kW (dle EN 14511 - SO/W35) od firmy Atrea - je skříňové konstrukce z nerezového plechu s čelními vstupními dveřmi (velikosti menšího elektrokotle). Vnitřní povrch je opatřen protihlukovou izolací, včetně krytu kompresoru. Výparník i kondenzátor jsou deskové, nerezové, optimalizované pro použité chladivo R 407 C. Primární vodní okruh zemního kolektoru má náplň FRITHERM, sekundární okruh topné vody je zaústěn shora do integrované samostatné nádrže integrovaného zásobníku tepla (IZT). Pro navazující zemní kolektor na primárním okruhu je ve skříni osazena expansní nádoba 2l, manometr a pojišťovací ventil. Tepelné čerpadlo je umístěno přímo na podlahu technické místnosti v přízemí, ve své horní části má přípravu na vývody potrubí zemního kolektoru 2 x PEX. Tepelné čerpadlo je jištěno kombinovaným presostatem a jednoduchým systémem regulace s prioritní funkcí regulace výstupní teploty vody sekundárního okruhu nastavitelné na digitálním panelovém termostatu na dveřích.
 A na co jsme kopali takové jámy? Na zemní kolektor!
Ten je využíván jako zdroj nízkopotenciálního tepla pro vytápění domu v topném období (cca 1,5 měsíce v roce) a jako celoroční zdroj nízkopotenciálního tepla pro ohřev TUV.
Primární okruh tvoří zemní výměník tepla (ZVT) z polyetylenového potrubí PE-X 32x3,5 mm (jednookruhové), v továrně předplněného a natlakovaného zcela čistou solankou, který se ukládá do požadované hloubky cca.1,2-1,5m pod terén (u nás cca 2 m pod terén)v podélném spádu 2% od RD. Zemní výměník je proveden bez spojování v zemině a jako horizontální slinka o délce 150 m v roztažených závitech Ø cca 1m. Uložení ve spádu min 2% od objektu je potřebné proti zavzdušnění. Délka kolektoru je cca 22 m, šířka výkopu 1,2 m. Umístění kolektoru je od všech staveb, stromů a hranic pozemků minimálně 2 metry.

Žádné komentáře:

Okomentovat