úterý 17. dubna 2012

Topné panely Gabotherm

Už jste někdy viděli sádrokarton? No myslím, že 99% jej vidělo přinejmenším na nějakém prodejním letáku....a už jste někdy viděli podlahové topení? Nemyslím teď ty tlusté trubky z kdovíčeho, které si šikovní domácí kutilové sami zalévali do betonu tak hlubokého, že z nich krtci měli určitě radost.
Naše topné panely vypadají jako hybrid stěnové desky s tenkými teplovodními trubičkami tvořícími topného hada. Není to žádný převratný vynález hodný italského Leonarda, ale pokud fungují sálavé topné panely v podlaze, proč by nemohly podobné panely fungovat namísto klasických radiátorů u stěny.

První dodávka těchto panelů přijela 13. dubna. Řemeslníci dostali slovní návod, jak co kam a s čím můžou hýbat, kde ohýbat a pod jakým úhlem. Panel široký 62 centimetrů a vysoký 2 metry vypadá z jedné strany úplně jako klasické sádrovlákno. Jen u některých panelů je z druhé strany viditelná vyfrézovaná drážka topného hada i s krásně oranžovou "hadicí". K těmto panelům od firmy Gabotherm povede klasické trubní podlahové vedení s topnou vodou s nízkým teplotním spádem. Nepředstavujte si tedy, že když se panelu dotknete, ucukli byste teplem. Jsme přece stále v pasivním domě, s malými tepelnými ztrátami, nepotřebujeme pokoje přetápět zbytečně horkou vodou. Výhodu tohoto způsobu vytápění vidíme v regulaci teploty v každé místnosti zvlášť. Ani o topný žebřík v koupelně nejsme ochuzeni, přivedou se jen další trubky z topného rozvaděče.

Na domě je stále rušno, pan elektrikář přešel z patra do přízemí a natahuje silovku i data podél stěn. Místo s budoucí rozvodnou skříňkou tedy začíná postupně bobtnat...a to ještě nevíte, že budeme mít i podružný rozvaděč v dílně a možná také náhradní řešení při výpadku el. proudu :-) O tom až po konzultaci s odborníky!

Panely Gabotherm v patře, mezi sádrovláknitými deskami Fermacel.




Detailní pohled na rub topných panelů.

Žádné komentáře:

Okomentovat