čtvrtek 16. srpna 2012

Vytápění domu a ohřev TUV

V domě tento týden vypukla velká "technická" revoluce.....nejenom, že se odehrává v technické místnosti, ale hlavně nám přináší technologie, které našemu "extremnímu" domu zajistí "POHON". Zní to divně, vím...ale když ten náš pasivní domek je už z velké části vnímám (nejen) veřejností jako stroj a ne jen "schránka" na bydlení. Netvrdím, že domy staré i několik set let nejsou dnes obyvatelné, ale v tomto století již si bez té nějaké technologie nedokážeme bydlení představit. Dnes už i obyčejná mikrovlnka s grilem je skoro ve všech domácnostech, o všech těch satelitech, elektrokotlech, WiFi sítích a všem nemluvě. Naši předci dříve žili více spjati s přírodou, dokázali jejích vlivů využívat ve svůj prospěch, nestavěli v zátopových územích, ale tak, aby využili každého slunečního paprsku. My jsme o tento "šestý" smysl přišli, ale zato se snažíme zlepšit si komfort a kvalitu bydlení novými technologiemi....je to dobrá cesta či špatná? Myslím, že za tu chviličku, kterou zde na zemi strávíme nemůžeme nic takového s ohledem na naše životy snad ani vyhodnotit....naši potomci budou moci hodnotit, zda nové materiály přináší opravdu úspory nebo jen další náklady na jejich recyklace atd.
To byla jen chvilka "filozofie" a teď zpět do té naší "strojovny"!

Abychom v zimě nezmrzli a měli i v třeskutých mrazech teplou vodu, ač máme dům bez komínu (pro ty, pro které dům bez komínu a sedlové střechy není dům domem zřejmě nepochopitelné ;-)) využíváme technologií, které je známa již od přelomu 19. a 20. století. Pokud si totiž otevřete tepelné čerpadlo a podíváte se mu do útrob, nic lepšího než trošku složitější chladničku neuvidíte. Princip chladniček je většině lidí znám...a čerpadlo je v principu to samé. To nám podsouvá další filozofickou otázku:" Proč jsou tedy tepelná čerpadla tak drahá, když to vlastně skoro nic není?" Principiálně je to již systém vyzkoušený a funkční, ale jen výrobci vědí, cože to na té skříňce je takové drahé.... :-)
Všichni jste z této mé litanie jistě pochopili, že pohonem našeho domu je tepelné čerpadlo, které odebírá teplo z plošného kolektoru v zemi.
Co nám praví technická zpráva o systému vytápění a ohřevu vody v anšem PD?:
Zdrojem tepla pro vytápění a ohřev teplé vody bude tepelné čerpadlo země-voda ATREA TCA 3,1 o výkonu 3,1 kW, COP 4,4 (BO/W35) se zemním slinkovým kolektorem z potrubí PE 32x3,5 o celkových rozměrech cca. 22m x 1,2m + připojovací potrubí délky 2x 14m. Ohřev TV bude zajišťovat průtočný výměník v akumulační nádrži IZT o objemu 650 litrů. Jako zdroj tepla pro ohřev TV bude také tepelné čerpadlo systému země-voda a dále se v případě potřeby uvažuje dohřev elektrickou spirálou o výkonu 4 kW integrovanou v akumulační nádrži tepla IZT. Objekt bude vytápěn otopnou teplovodní soustavou se stěnovými panely Gabotherm KPI10. Zásobníkem tepla pro otopnou soustavu bude akumulační nádoba IZT-U-TTS o objemu 650l, která bude zapojena do systému ÚT. Dopňkově bude ohřev teplé vody zajištěn solárním systémem se 3-mi kolektory na střeše RD.
No a přesně ten zmiňovaný zásobník (IZT) a tepelné čerpadlo nám firma v minulých dnech instalovala do technické místnosti, která se tím povážlivě zmenšila.... ten krásný válcovitý cvalík v rohu (IZT uvidíte na fotkách) váží prázdný cca 150 kg, takže stěhování do domu byla taková malá specialitka...ještěže ještě nemáme vnitřní dveře, ty by to určitě odnesly!
No instalace je krásná, s čerpadlem a zásobníkem nám namontovali i topné žebříky do koupelen a jak my říkáme "žabí tlamičky" na výduchy čerstvého vzduchu. Proč jim tak říkáme uvidíte někdy příště na fotkách, myslím, že zatím je v detailu nikde nemám.
No to bylo v tomto týdnu tak největší počin na našem domě, škoda jen, že již systém nemůžeme využívat (na topení nee, to vážně není třeba :-D), na ohřev vody nám ještě cosi chybí...anooo nemáme ještě čerpadlo ve studni a vodárnu..no uvidíme, co řeknou vodaři na instalaci čerpadla přímo ke stěně,..no i v jiných místech technici od forda moc místa na přívody vody nenechali ;-).No a protože se k některým věcem v technické bude již těžko dostávat, tak vodárna jen tak funkční nebude, aby mohlo být dokončeno čerpadlo. A to nebude dokončeno, dokud nepřesuneme opět hory zeminy a neuložíme do země slinkový kolektor - doma pracovně nazývaný šnek.
Jak já bych chtěla mít prsten, co měla Arabela :-P

Tak zase příště....koukněte na fotky!

    pohled ode dveří do technické, vlevo cvalík, vpravo se krčí naše čerpadélko, u stropu rekuperace

    pohled do rohu na čerpadlo země - voda, vpravo nahoře kus "racku" = skříňky s netem atd.

    změť trubek u stěny s IZT a tepelným čerpadle, vprostřed má být ještě vodárna

    pohled na vzduchotechnickou část pod stropem - rekuperační jednotka taktéž od firmy Atrea

    detailní pohled do skříňky s řešením rozvodu dat po celém domě (televize, satelit. WiFi,...)

   nově instalovaný topný žebřík v dolní koupelně

4 komentáře:

  1. Dobrý den,
    chtěl jsem se zeptat, jak jste spokojení s řešením vytápění a přípravy teplé vody? Na kolik stupňů natápíte akumulační nádrž, stačí teplota výstupní vody? Používáte termostatické sprchové baterie nebo pokles teploty vody během sprchování není poznat? Přemýšlím nad stejným řešením a tak budu za jakékoli zkušenosti vděčný.

    Václav

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    s navrženým a popsaným řešením vytápění a přípravy TUV jsme stále velmi spokojení. Dosud se nám nestalo, že bychom čelili nedostatku teplé vody pro vytápění nebo TUV.

    Celkově jsou v domě 3 okruhy s teplou vodou - první je určený pro vytápění (stěnové topné panely a topné žebříky v koupelnách). Tento okruh využívá vodu z vnitřku IZT a je připojený přes termostatický směšovací ventil přes oběhové čerpadlo na rozvaděče topení(stejné jako pro podlahové vytápění). Zbývající 2 okruhy mají průtočný ohřev (hygienické důvody a ochrana proti Legionele) a jejich výstup je také kontrolovaný termostatickými směšovacímy ventily - první je klasické TUV a druhý má nastavenou výstupní teplotu cca. 40 stupňů C - zde je připojená pouze pračka a myčka - díky tomu lze ušetřit část el. energie za ohřev vody v uvedených spotřebičích.

    Teploty natápění akumulační nádrže se liší během ročního období - vše automaticky řídí regulace přímo na nádrži. V období jaro a podzim se ohřev pomocí tepelného čerpadla spíná, pokud spodní teplota vody v nádrži klesne na 35 stupňů C a vypíná při dosažení teploty 50 stupňů C (maximální výstupní teplota vody z našeho TČ je něco málo přes 50 stupňů C). V létě je spodní teplota nastavena na 25 stupňů a v zimě na 43 stupňů C. Letní nastavení je z důvodu rezervy akumulace tepla pro předpokládaný výstup ze solárních termálních kolektorů. V zimě se zase nechává určitá rezerva pro očekávaný zvýšený odběr tepla pro teplovodní vytápění.

    Chvilku nám trvalo vyladit uvedené teploty/nastavení, ale nyní vše funguje absolutně bez problémů a nutnosti cokoliv měnit již cca. 3,5 roku.

    V praxi to pak vypadá následovně - v období jaro a podzim je téměř všechna potřeba teplé vody kryta dodávkami ze solárních kolektorů (kolektory dovedou nahřát IZT až na cca. 75 stupňů C), TČ sepne jen občas. Přes léto je vše jen ze solárních kolektorů a v zimě zase vše jen z TČ (zimní přínos kolektorů je minimální - i když loňský únor nás překvapil - zhruba týden si TČ odpočinulo). V součtu tedy zhruba 1/2 až 3/4 roku je spotřeba TUV kryta solárním systémem, zbytek je dodán pomocí TČ.

    Ohřev pomocí el. spirál nepoužíváme a je vypnutý v rozvaděči - použil jsem jej pouze jako záložní systém zatím jen jednou, když nám loni na Silvestra TČ vypovědělo službu a zhruba týden nefungovalo (vadné SSR relé přestalo spínat kompresor - opraveno svépomocí - místo SSR relé jsem nainstaloval stykač a vše opět funguje - cena opravy cca. 400 kč což jsou mimochodem veškeré servisní náklady za zhruba 5 let provozu uvedeného systému).

    A ano, v koupelnách jsou vanové a sprchové termostatické baterie. Ten luxus příjemně teplé vody bez štelování kohoutků je nepopsatelný :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, musím pochválit skvělý systém vytápění. My jsme teď do našeho domu kousek od Českých Budějovic také kupovali nový kotel. Přišel dokonce i instalatér, který nám dělal nové rozvody topení.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji moc za suprový článek :-) My jsme si čekli, že si také trochu posuneme naše staré radiátory na trochu jinčí level a tak jsme si nechali doma u nás udělat technologii jménem tepelná čerpadla . Od té doby šetříme, máme i o něco více peněz a tak jsme všichni o něco více spokojení.

    OdpovědětVymazat