neděle 9. října 2016

ČtvrtLETNÍ změny

Tak a je to tady. Pro mě začíná nejméně oblíbená část roku - období studených rukou a prokřehlých palců na nohou, rozbahněných ulic a nacucaných spodků nezkrácených nohavic. A to, že to bude i úplně první podzimní čas strávený s prckem (kterého už v kočárku neudržím), tak to je už jen pověstná třešinka na dortu.

Tak aspoň pár fotek z mnohem příjemnější roční dekády. Bylo to krásné, ale nějaké rychlé...a už je to minulost. Tak na připomenutí toho, čím léto 2016 zůstalo zapsáno v našich vzpomínkách a také co nového změnilo navždy vzhled domu a okolí.

 - dodělání svahovek nad čistírnou
 - terasy a schodiště překonávající výškové skoky našeho pozemku
 - dřevěná "paluba" před jižní fasádou
 - vysněná venkovní kuchyně (kde jsme strávili i několik desítek hodin něčím jiným než prací ;-)

    svahovky 1, 2, 3





   a je kde ve vedru vařit, péct, udit (a pařit)..no moc párty ještě nezažila, tak snad až bude/m starší

    pohled z venkovní kuchyně na závěsnou (skorokukaň) lenošku


    no není ten náš dům v bílém oblečku fotogenický? :-D... no abych si to nepochválila, což :-P



   a i stromky máme...a třešně, no ty byly božsssské




    užitková část zahrady 1, 2, 3, 4 (to už je aktuálně podzimní)

    2

   3

   4

  Tak léto a teplo PÁ pá... a my teda popojedem ;-)

7 komentářů:

  1. Dobrý den, plánujeme stavět s Atreou dřevstavbu a Váš blog mě opravdu pohltil a přečetl jsem ho jedním dechem. Byli by jste ochotní se podělit o poznatky jestli by jste něco změnili, pokud by jste nyní měli začít stavět znova? Jak jste spokojeni s rekuperací od Atrey? Předem děkuji za odpoveď. S pozdravem Horálek Josef

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,

      příprava na dovolenou, dovolená a návrat zpět do reality nás ''trošku'' opozdil s odpovědí, za což se omlouvám.

      Těší nás, že se Vám blog líbí a možná poskytl i pár zajímavých informací - ostatně i to byl jeden z důvodů pro jeho vznik.

      K Vašemu dotazu - i po 5 letech bydlení jsme ještě stále s domem/bydlením plně spokojeni a určitě bychom neměnili :-)

      Jediný ''nedostatek'', pokud se to tak dá nazvat, je chybějící venkovní žaluzie na okně v ložnici (východní strana domu). V projektu jsme s ní nepočítali a během realizace také ne. Až užívání ložnice ukázalo, že ranní sluníčko v ložnici může být v určitých situacích vyloženě nepříjemné ... vyřešili jsme to instalací vnitřní žaluzie. Je to plně funkční řešení, ale elektricky ovládaná venkovní žaluzie by byla občas mnohem praktičtější.

      Pro větrání/rekuperaci našeho PD je použita rekuperační jednotka Atrea EC330 (pouze větrá - vytápění domu je řešeno pomocí teplovodních sálavých panelů Gabotherm). Jednotka i regulace fungují absolutně bez problémů - vše je snadno přístupné a údržba je jednoduchá a rychlá (výměna filtrů a případně umytí rekuperačního výměníku).

      Pokud by Vás zajímalo něco dalšího, tak určitě napište. Snad se nám povede odpovědět i rychleji než po jednom měsíci.

      Případně pokud byste měl zájem si o tom popovídat osobně, tak i letos se zůčastníme akce ''Dny pasivních domů 2017'' - v sobotu 11. listopadu v čase od 10:00 - 17:00 a po tel. dohodě.

      Více info o akci/kontakty bude určitě již brzy na WWW stránkách Centra pasivního domu (http://www.pasivnidomy.cz/) a Domy Atrea (http://www.domyatrea.cz/).

      Vymazat
    2. Dobrý den.
      Opravdu děkuji za Vaší odpověď a přijímám Vaší nabídku ohledně návštěvy během akce "Dny pasivních domů 2017".
      Adresu nepotřebuji, protože se architekt z Atrey podřeknul ve kterém městě bydlíte, a pak už to byla jen chvilička hledání podle fotek.:)

      Z Vašeho popisu je jasné, že vytápění máte na jiném principu než bude u nás, ale u oken na východní straně počítám alespoň s přípravou na žaluzie. Co je hlavní že jste stále spokojeni. To je příslib i pro nás, že jsme se rozhodli správně.

      Také začínám uvažovat, že zkusím psát blog jako je ten Váš, přeci jen se doba posunula a třeba to bude někoho zajímat.

      Přeji příjemný večer.
      Horálek Josef

      Vymazat
  2. Dobrý den,

    před chvilkou jsem zjistil, že na stránkách Centra pasivního domu a Domy Atrea jsou již informace a kontakty pro letošní ročník akce "Dny pasivních domů 2017".

    Pokud se k nám budete chystat na prohlídku, tak nám prosím dejte vědět, ať můžeme koordinovat časy jednotlivých návštěv. Děkujeme.

    Budeme se těšit na setkání.

    OdpovědětVymazat
  3. Nedávno jsme si dělali také takové čtvrtletní změny. Mezi ně třeba zapadla i rekuperace , kterou nám doporučila známá. Vidím, že jste si také pořídili. Smím se zeptat, od koho jste si ji pořídili? Ráda bych se zeptala na pár informací pro porovnání :-) Klidně mi napište do mailu.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den,
    máme rovnotlakou větrací jednotku od firmy Atrea - Duplex EC 330.

    Jak jsem se před chvilkou díval, tak jednotka se již nevyrábí, ale technické údaje jsou zde:

    https://www.atrea.cz/?download=cz/obytne/duplex_230_330_500_ec_cz_2011_09.pdf

    I když je jednotka starší a nemá možnosti, které mají novější zařízení (ovládání přes mobilní telefon nebo LAN atd.), tak jsme s ní celkově spokojeni.

    Na základě týdenního nastavení dělá přesně to, co má a kromě pravidelné výměny filtrů a občasného vyčištění není třeba dělat cokoliv dalšího.

    Za 7 let provozu můžeme říci, že je to bezproblémové zařízení.

    Pokud by Vás zajímalo cokoliv dalšího, tak dejte vědět.

    OdpovědětVymazat
  5. Taky teď stavíme a přemýšlíme nad tím, že si vybereme rekuperační jednotky Pardubice. Osobně mě ten systém vytápění docela zaujal. Zatím jsme teda ve fázi projektu, takže mám možnost pohrát si se vzduchotechnikou a udělat to fakt dobře, aby to v zimě hřálo a v létě chladilo. Což osobně vidím jako jednu z největších výhod klasické rekuperační jednotky. ;-)

    OdpovědětVymazat