pátek 25. července 2014

Stavba: zastávka - pasažéři: rajčata

Na pozemku jsme vztyčili další stavbu. Je to stavba drobná, která ale způsobila sousedům nejednu svislou vrásku na čele, když začala vznikat....
Je blízko jižnímu plotu, je malá - 2 x 2 x 2 metry, je průhledná...co je to??? No i na tuto otázku z jejich úst nakonec po ostýchání došlo.
A je to: zastávka pro rajčata :-) Skládá se z dřevěné kostry z tlakově impregnovaných sloupků 50x50 mm na 1,8 m délky (svislé prvky) a pak z několika klasických střešních latí, které jsme si natírali. Vlastně nakonec přítel natřel všechno barvou zbylou od nátěrů dřevěného obložení domu. No a opláštění kostry bylo nakonec zvoleno z plastových vlnek. Makrolon jsme nakonec zavrhli, protože byl za a) dražší...za b) pouze čirý a za c) museli bychom nahoře dutinky zalepit, aby nebyl do roka zelený. Akorát ty vlnky se teda sakra hódně blbě řezaly napříč. O čemž svědčí výběr slov proudících skrze otevřená okna při tomto úkonu.... A to jsme měli moudřejší posilu, ale i tak se plátek od pilky v ruce musel ukrutně snažit :-)
Aspoň, že výrobce těch tenkých vlnek má celkem dobře připravený spojovací materiál včetně plastových podložek pod vlnku a čepiček kryjících spoj a vrut. Jen tu proměnlivou velikost vlnek řeší stále stejným poloměrem té polokruhové podložky, což bylo možná jen tím, že v hobymarketu měli jen jednu velikost, ale což...nakonec snad svůj účel splní i tak.
Během stavby doznávala konstrukce a hlavně opláštění několika změn a tak jsme si notovali, že máme rajčatový přístřešek už verze 2.1 :-) Jako u softwarových programů... i ty vlnky přišly tak nějak spontáně, stejně tak jako jejich umístění horizontálně a nakonec i řešení střechy se natřikrát měnilo.

Ale za nejlepší vychytávku beru oteviratelnou levou část opláštění hned vedle vchodového otvoru...vzhledem k našim množícím se věcem na zahradu budeme přes zimu jistě tento úkryt využívat i jako skládek...a to by přece jen s úzkým vchodem nešlo ;-)

Rajčatům se zatím pod stříškou daří...už jsme měli i několik prvních. Jak uvidíte, stavělo se kompletně už kolem zasazených rajčat, což byl pak také oříšek...hlavně, aby přežily rostlinky. No nakonec se nějak dařilo i nedařilo. Tak ať se vám líbí :-)



















 






Žádné komentáře:

Okomentovat